Hidratare

  • Necesitatea de apă este mai mare la persoanele care practică un sport. O pierdere de 2% din apa corporală, poate avea efecte negative asupra performanței fizice. Scăderea apei corporale cu 5% duce la epuizare, iar cu 7-10% poate fi fatală.

    Apa este necesară pentru creștere, regenerarea celulelor și pentru desfășurarea activității fizice. În plus, apa contribuie la transportarea nutrienților și energiei la celulele corpului și la eliminarea reziduurilor rezultate în urma metabolismului.

    Setea este un semnal dat de organism, care apare atunci când pierderile hidrice sunt deja de 1-2% din apa corporală, pierderi suficiente pentru afectarea performanței. Consumul de apă destinat doar potolirii setei poate să nu fie suficient. Corpul are nevoie de 24 ore pentru a-și rehidrata complet celulele și pentru a redobândi maximul de performanță. Deshidratarea este un pericol pentru sănătate ducând la supraîncălzirea corpului. Episoadele repetate de deshidratare pot afecta rinichii. Efectele deshidratării sunt scăderea rezistenței și afectarea performanței fizice.

    Băuturile care conțin cofeină (de tipul coca cola) sunt intens promovate pentru faptul că potolesc rapid setea. De fapt, cofeina acționează ca un diuretic, mărind excreția de urină ceea ce duce la deshidratare. Nu consumați băuturi care conțin cofeină înainte, în timpul sau după un antrenament.

           

Share
GO TOP