CARACTERISTICILE UNEI RACHETE DE TENIS

1. Suprafata de lovire (capul rachetei)

Midsize: 548-593cm2 (80-93in2)
Midplus: 594-677cm2 (94-105in2)
Oversize: 678-740cm2 (106-115in2)
Super OS: mai mare de 741cm2(116in2)

Rachetele de tenis au o suprafata intre 550 cm2 si 870 cm2 (ca extreme), dar cele mai folosite sunt intre 600 cm2 si 700 cm2.

Aceste suprafete ofera o imbinare optima intre putere si control pentru majoritatea jucatorilor.

O suprafata mai mare ofera de asemenea si o zona mai mare de lovire a mingii (sweetspot), ceea ce arata ca o lovitura reusita nu inseamna neaparat ca mingea a atins exact centrul rachetei.

Puterea unei lovituri creste cu cat suprafata este mai mare, in cazul in care celalalte caracteristici ale rachetei sunt identice.

O suprafata mica de lovire se adreseaza jucatorilor de nivel avansat, care cauta un control sporit, in timp ce suprafetele mari sunt recomandate incepatorilor sau jucatorilor sub medie, care au nevoie de un “sweetspot” mai mare. Cu alte cuvinte, cu cat suprafata de lovire va fi mai mare, cu atat racordajul va fi mai elastic, imprimand o putere de lovire mai mare.

 

2. Lungimea rachetei de tenis

Standard Length- 68.57cm
Extended Length – 69.21cm
Exra – Length – peste 69.84 cm

Lungimea este de asemenea o caracteristica a rachetei de tenis pe care trebuie sa o iei in considerare. Pentru a se incadra in limitele normale ale competitiilor sportive, o racheta de tenis poate varia intre 68,57 si 73.65cm
Lungimea standard a unei rachete tenis pentru adulti este de 68,57 cm. Orice model mai scurt este, cu siguranta, destinat juniorilor.

O racheta de tenis mai lunga, desi are o putere mai mare la servire, ca un prim avantaj, va avea o manevrabilitate mai mica decat o racheta de lungime standard, daca toate celelalte caracteristice ale lor sunt identice.

Fii atent: doar cativa centimetri inseamna o intensificare a servei, mai ales daca nu esti foarte inalt. Intre 68,57 cm si 71.11 cm nu vei remarca o diferenta prea mare, iar orice racheta de tenis cu o lungime mai mare de 71.11 cm nu e de preferat, mai ales in cazul in care esti incepator.

Cele mai multe dintre rachetele de tenis mai lungi sunt mai usoare decat cele cu lungime standard, pentru a nu le aftecta manevrabilitatea.
Cu cat creste lungimea unei rachete de tenis si dinamica balansului se mareste.

3. Marimea manerului

Marimile standard ale manerului le gasiti mai jos in sistemul european si cel american:

Marime EU
Marime US
Circumferinta aproximativa (mm)
L1
41 / 8
105 mm
L2
41 / 4
108 mm
L3
43 / 8
111 mm
L4
41 / 2
114 mm
L5
45 / 8
118 mm

Marimea cea mai utilizata de catre adulti este L3 . Majoritatea jucatorilor aleg un grip mai mic daca se afla intre 2 marimi standard. Un grip mai mic iti da senzatia de siguranta iar pentru a ajunge la marimea ideala se poate adauga un overgrip.

Marimea manerului este ideala daca introducand degetul aratator de la cealalta mana, acesta va atinge intr-o parte podul palmei si in cealalta parte va atinge varful degetelor mainii care tine racheta dupa cum se paote vedea in imaginea de mai jos.

4. Greutatea rachetei de tenis

Super Light: 252.3 grame
Light: 255 – 269,3 grame
Medium: 272,1 – 294.84 grame
Heavy: 297.6 – 309 grame
Very Heavy mai mult de 311.85 grame

Greutatea unei rachete de tenis este de asemenea foarte importanta, avand in vedere ca stabilitatea si controlul ei sunt datorate unei greutati mai mari a ramei rachetei, in timp ce o racheta tenis mai usoara este asociata cu o putere mai mare si cu o manevrabilitate mai eficienta.

Cu cat racheta de tenis este mai grea, cu atat se deformeaza mai putin in timpul loviturii si transmite in brat mai putine vibratii, fiind mult mai stabila.

O racheta usoara este in schimb mai manevrabila si balansul (SWING-ul) necesar loviturlor poate fi realizat cu mai multa rapiditate.
In principiu, racheta de tenis usoara descrierea unui swing scurt. Nu uitati insa ca o racheta usoara poate fi usor accesorizata pentru a deveni mai grea, pe cand inversul este posibil mult mai greu.

Ca atare, pentru jucatorii avansati recomandam o racheta mai grea (peste 300g), care sa imprime mai multa putere loviturii , iar pe jucatorii incepatori ii sfatuim sa isi aleaga o racheta mai usoara (sub 280g), pentru a se realiza mai usor balansul complet necesar loviturii.

In acelasi timp, lipsa puterii de lovitura a unui jucator incepator ajuta, tinand mingea in teren si evitand scoaterea mingilor peste linia de fund a terenului advers.

5. Balansul

Balansul descrie modul in care greutatea este distribuita pe suprafata rachetei de tenis, mai mult spre cap sau mai mult spre coada ( racheta usoara pe cap).

Care te avantajeaza mai mult?

Daca esti jucator avansat vei prefera o racheta cu greutatea pe coada pentru ca are o manevrabilitate sporita, desi acest tip de racheta de tenis nu este foarte stabila.
Daca esti incepator, ar trebui ca balansul rachetei tale de tenis sa aiba un raport de 5/8.

Din anul 1990 se cunostea, doar racheta usoara pe cap sau mai bine zis cu greutatea pe maner. Ulterior Wilson a creat un model de racheta de tenis mai usoara per total prin distribuirea greutatii pe suprafata de lovire.
Treptat brand-urile de productie a rachetelor de tenis au extins modele axate pe aceasta teorie, adaptand apoi rachete din ce in ce mai balansate cap-maner.

Astfel, greutatea rachetelor de tenis a scazut substantial, sporind manevrabilitatea si pastrand forta de lovire prin modificarea balansulului spre suprafata de joc.

Prin urmare, cum puteti afla care racheta vi se potriveste, cea usoara pe cap, cea grea pe cap sau cea balansata perfect (centrul de greutate = centrul rachetei)?

Apoi, luati in calcul si urmatoarele repere:
Rachetele usoare pe cap, dar grele (per total >290g), preferate de jucatorii profi, sunt asa numitele rachete traditionale ca si greutate si balans. Sunt rachete ce confera mult control si sunt proiectate pentru jucatorii cu multa forta in brat.
Acest tip de rachete de tenis sunt recomandate pentru un SWING lung, efectuat cu amplitudine si viteza maxima.
Ex: balans cuprins intre 310mm si 325 mm

Rachetele grele pe cap, dar usoare (per total <280g) sunt rachete de tenis usor manevrabile, preferate de jucatorii cu SWING scurt (mai lent). Ex: balans cuprins intre 330mm si 355 mm Avantajele rachetelor grele pe cap rezulta in cazul loviturilor sterse, la nivelul solului, de tipul lift-ului. Pe de alta parte, jucatorii care au trecut de la o racheta traditionala la una cu balans pe cap, confirma dezavantejul ca aceasta nu imprima nici un aspect de racheta de tenis solida, ferma. 6. Materialul

Cele mai simple modele de rachete de tenis sunt cele din aluminiu, dar pentru un j ucator care loveste cu putere si isi doreste o actiune precisa, acest tip de racheta nu i se potriveste.
Daca preconizezi ca vei face progrese rapide, desi esti incepator, ti-am recomanda sa iti achizionezi inca de la inceput o racheta tenis din grafit.

7. Racordajul rachetei de tenis

Un alt element foarte important ce trebuie luat in calcul este racordajul rachetei, atat din punct de vedere al tensiunii cu care este pus pe racheta de tenis, cat si a densitatii firelor pe suprafata de lovire.

Densitatea corzilor verticale si orizontale aplicate pe suprafata capului rachetei influenteaza stilul de joc si este denumita cu termenul general de string pattern.
Mai exact, densitatea pattern-ului unui racordaj aplicat pe o racheta de tenis, reprezinta numarul de corzi verticale (“mains”) si orizontale (“crosses”) care rezulta in urma racordarii.

Tipurile de “String Pattern” sunt :

String Pattern dens (Closed) : 18 verticale x 20 orizontale
String Pattern mediu (Medium): 16 verticale x 19 orizontale
String Pattern mai putin dens(Open): 16 verticale x 18 orizontale

Astfel, putem avea o suprafata lejer racordata, cu spatii mari intre corzile verticale si cele orizontale, de tipul 16/18 sau o suprafata strans racordata, de tipul 18/20.

Un pattern mai putin dens (16/18), lasa racordajul sa se deformeze sub actiunea impactului mingii si comportandu-se ca o plasa, el va creea un efect de recul. Avantajul principal al unui pattern de tipul 16/18 este efectul de spin.

Jucatorii mai avansati cauta tocmai o racheta de tenis cu un string pattern de 16/18 datorita efectului de spin pe care aceasta il creaza, ceea ce constituie un avantaj. Astfel, mingea “ramane” o vreme pe plasa creata de racordajul lejer.
Exista insa un dezavantaj :efectul de spin creat de racordaj este direct proportional cu durabilitatea acestuia. Spatiile mari intre corzile verticale si cele orizontale permit acestora sa se miste frecvent si fiind supuse unei forte de frecare mai mari, vor face ca racordajul sa cedeze mult mai usor in timp.

Un pattern de aplicatie 18/20, contureaza racordare “stransa”, adica o densitate crescuta.
Vei vedea ca un racordaj strans aplicat, mult mai dens nu se va mai deforma sub impactul mingii si nu va mai suporta ca si vibratie suplimentara energia de recul. Ca atare va avea un dezavantaj: efectul de spin redus.
Acest tip de string pattern va fi cautat de jucatorii care prefera controlul si loviturile mai profunde, fiind mai putin interesati de efectul de spin.
Un alt avantaj al pattern-ului 18/20 este faptul ca si loviturile care imprima o viteza mare de plecare a mingii din racordaj, nu vor afecta foarte mult durabilitatea racordajului.

(sursa: TenisShop.ro)

Share
GO TOP